Titel: Thailand mer än sol och stränder – Bertil Lintner, bilder av Susanna Asklöf
En bok för alla som vill veta mer om thailändarna – deras familjeliv, vanor och tänkesätt, mat, årstidsfester, språk och religion. Boken berättar också om naturen, historien från Siam till Thai-land, minoritetsfolken och vad som händer i landet i vår tid. Och om sju thailändska ”underverk” som är okända för de flesta turister! Thailand är så mycket mer än det varma solskens-landet, så mycket mer än finkorniga palmkantade sandstränder och mega-staden Bangkoks skyskrapor och tempel. Och thailändarna är så mycket mer än servicepersonal i turistnäringen!
Känslan av att vara ”thai” förenar människorna i ett land som alltid varit öppet för utländskt inflytande men aldrig koloniserat. Thailändarna är även idag mästare på att absorbera utländskt inflytande och samtidigt hålla fast vid gamla värderingar och tänkesätt. Kungen är en viktig enande symbol och Bhumibol Adulyadej (Rama IX) har den längsta regeringstiden i världen. Kung Vajiravudh införde efternamn 1913. Tidigare hette man bara ”farfar Vattenbuffel”, ”Moster Röd” och ”Lillasyster Sockerrör”. Bara thai-ländarna och vi svenskar har ett ord för lagom: ”po di” – att eftersträva måttlighet och undvika överdrifter är en gemensam dygd.
Den som hetsar upp sig uppmanas: ”jai yen yen” (lugna ner dig)! Thailändare vill ha ”sanuk” (skoj) och ”sabai” (bekvämt). Maten bör vara ”aroy” (delikat) och ”suey” (skönhet) dyrkas. Man är ”kreng jai” (respektfull) mot äldre och ”tamboon” (att göra gott) är viktigt, oftast genom att offra mat och gåvor till buddhistmunkarna i templen.
Här älskar man festivaler, var annars i världen firas tre nyår – det ”vanliga”, det kinesiska och det ”buddhistiska”?
Titel: Gul utanpå – en självbiografi av journalisten Patrik Lundberg. Född i Korea, uppväxt i Sölvesborg och nu bosatt i Malmö.
Självbiografi om att växa upp som adopterad. Jong Dae föddes i Korea 1983. När han var nio månader adopterades han till Sverige. Där fick han namnet Patrik Lundberg. Patrik växte upp i en vanlig dysfunktionell familj i Sölvesborg. Under uppväxten gjorde han allt för att höra till. Han blev clownen. Den som alla skrattade åt och den som inte tvekade inför att skämta om sin bakgrund och sitt annorlunda utseende.
Titel: Thailand – Hemma bra men borta bäst – Iva Stephan och Camilla Eltell
”Thailand – Hemma bra men borta bäst” är en resebok för barn. Här blandas spännande berättelser med tips på saker att göra och intressanta fakta. Ett uppslag med thailändska ord utgör ett bra inslag. Boken beskriver vardagsföreteelser, både inom den thailändska kulturen men också saker som har med resan att göra. Boken avslutas med ett kapitel som beskriver hur man kan resa med omtanke. Boken ges ut av Tulpanförlag (www.tulpanforlag.se) och kan köpas genom t.ex. Bokus.
Titel: Stålmannen, Moses och jag – Dan och Lotta Höjer
Bok om adoption för 9-13-åringar.
Stålmannen, Moses, Tarzan och Mowgli är exempel på kända figurer som blir adopterade. I boken Stålmannen, Moses och jag av Dan och Lotta Höjer blir figurerna tillsammans med röster från adopterade barn och vuxna viktiga förebilder som ger igenkänning när den behövs som mest. Dikter, krönikor, fördomssidan, svar på tal-tips och faktasidor är andra inslag i boken.
Finns i bokhandeln eller kan beställas frånhttp://webbshop.ur.se/Product.aspx?ProdNo=80749. Där kan man också se programmen i serien ”Vi kom från överallt” som är kopplade till boken.
Adoption – Den stora återresan
författare Mary Juusela
”Det sägs att du vet vart du är på väg först när du vet varifrån du kommer.”
I reportageboken Den stora återresan följer författaren Mary Juusela under tre års tid fem adoptivfamiljer som för första gången beger sig tillbaka dit där allting började. Hon fokuserar på processen hos dem som söker, vilket gör boken unik i sitt slag. Vi får följa adopterade och deras familjer på resor tillbaka till ursprungslandet och parallellt skildras den så viktiga inre resan. Återresorna går till Sydafrika, Kina, Chile, och två resor till Indien.
Läs mer: http://maryjuusela.se/bocker/index.html
Adopterad från annat land – om samarbetet med barnens ursprungsländer
författare Ann-Charlotte Gudmundsson, Annika Grünewald, Monca Lind och Kerstin Paues Odqvist.
Många adopterade vill veta mer om sin bakgrund. ”Adopterad från annat land” är en bok om internationella adoptioner från 1960-talet fram till 2012. Hur gick adoptionerna till? Varför övergavs barn? Boken kan ge adopterade viktiga pusselbitar i sökandet efter sin historia.
Fyra tidigare medarbetare på Adoptionscentrum har sammaställt fakta och berättelser om arbetet med vart och ett av alla de 62 (!) länder som AC verkat i. Vilka svårigheter mötte de? De kämpade mot korruption och skandaler, men fann också människor som engagerade sig för att ge barnen ett bättre liv.
Läs mer här: http://www.adopterad.net/