sanuk.nu

Aktuellt

Sanuk-medlem gör fotbollskarriär i Thailand

Fotbollsspelaren Niran Hansson från Stockholm är adopterad från Thailand. Han är 21 år och hans familj har länge varit medlemmar i Sanuk. Nu har han hört av sig till föreningen och berättat att han blivit uttagen till U23-landslaget i Thailand. Spännande! Hur gick det till?

Niran har hela livet älskat att spela fotboll. På gick han en fotbollsinriktning på Bromma gymnasium, och värvades sedan till stockholmslaget Brommapojkarna, där han avancerade till Superettan. Efter ett par år fick han höra att det bland thailändska fotbollsklubbar fanns ett intresse för spelare med europeisk fotbollsbakgrund, vilka också hade förmånen att ha thailändskt medborgarskap. Anledningen är att det finns en regel i thailändsk fotboll som tillåter högst fyra utländska spelare i varje lag.

Genom sin agent fick Niran kontraktsförslag från olika klubbar och valde i januari att skriva på för en klubb i thailändska Premier League och blev därmed heltidsproffs. Nu spelar han i klubben Police Tero Sassana i thailändska högsta ligan. Efter ett halvår i Thailand har Niran nu fått äran att bli kallad till att representera det thailändska U23-landslaget.

Vi frågar Niran hur han ser på sin framtid.

Jag vill representera mitt födelseland på landslagsnivå och det är något jag strävar efter varje dag, och nu när jag kommit med i U23 är jag inte långt ifrån.

Välkommen till Sanuks vårträff

Lördag 18 mars 2017, kl 14-19 Hässelby gård i Stockholm

Program

I år får vi lära oss mer om traditionell thailändsk musik. Musikern Kittayos spelar och berättar om olika thailändska instrument. Vår medlem Gustav kommer också för att berätta om sin Söka-rötter-resa till Thailand.
Vi presenterar välgörenhetsprojektet A helping hand Thailand som startats av en svensk. Det finns som vanligt möjlighet att köpa fina armband för att stödja Sanuk. Därefter blir det årsmöte och parallellt ordnar vi film för barnen eller vid fint väder kan de leka på skolgården – ta med både inneskor och utekläder. Som vanligt blir det fika när ni kommer och en tipspromenad med priser. Vi avslutar med en gemensam thailändsk middag ca kl 17.30

Årsmöte

Föreningens medlemmar håller årsmöte kl 16.30. Årsmöteshandlingar delas ut på plats. Motioner till årsmötet ska ha inkommit senast 14 dagar före mötet. Välkommen att diskutera föreningens aktiviteter.

Anmälan

Anmäl er helst senast 14 mars till info@sanuk.nu . Ange eventuella allergier. Deltagaravgift 100 kr per vuxen, betalas kontant eller med swish på plats.

Barn och ungdomar upp till 18 år gratis.

Lokal

Hässelbygårdsskolan i västra Stockholm. Loviselundsvägen 10-16, 6-årspaviljongen. T-bana till Hässelby gård och därefter
3 minuters promenad.

Frågor

Mejla: info@sanuk.nu Ring: Cecilia 070-813 73 25 eller Kajsa 076-122 10 83

Sanuks Sommarträff på Gröna Lund 2016

2 juli 2016
Det blev i år också! Vilda musen fick inleda besöket! Kul att träffas, det var sex barn och ungdomar mellan 2 och 16 år som träffades, barnen åkte på sina åkband och vi vuxna väntade och pratade. Vi åt sen lunch/ fikade bakom lilla scenen, kändes bra då vi visste att där var det lite lugnare. Fick sålt 8 armband! De armband jag säljer till förmån för Sanuk via Mia som gör säljer dem till förmån för Back to the Roots Thailand Charity. Säljer dem för 100kr och Sanuk får 25 kr då. Sen blev bankomaten flitigt använd! Kul, både mamman Bibbi och Eskil – Sanuks kassör köpte till andra utanför själva Sanuk. Yngst på träffen var Eskils son Max som blivit ett riktigt charmtroll som tar världen med storm och äldst Kajsas, Sanuks ordförandes mamma Anita, charmig hon med! Träffen blev lång och avslutades med båtfärd in mot staden mitt i natten. En lyckad träff!

Ps Om någon är intresserad av att köpa armband kan ni maila mig ska jag försöka sända bild på det jag har. Har sagt till om mer och det verkar som jag ska få fler armband! Kan sända mot porto! Min mail; ceciliae23@gmail.com

Kryssning till Marieham april 2016

Årets vårträff med Sanuk blev en heldag med båtresa och äventyrsbad i Mariehamn. Vi var sex familjer som klivit upp i ottan för att ta bussen till Viking Line i Kapellskär. Där blev vi belönade med en fin brunch-buffé på båten och innan vi var framme hann vi med föreningens årsmöte också. I Mariehamn tog vi en lugn promenad till den lilla stadens simhall Mariebad, där det finns ett mysigt äventyrsbad. Trots att vattenrutchbanan var tillfälligt stängd och det var stränga regler för badbyxor (inte shorts!) så hade alla kul och det var inte lätt att få upp barnen ur vattnet. På promenaden tillbaka fick vi strålande sol, men vi var rätt trötta när vi klev på båten igen (några somnade i sina vagnar). Där blev det buffé igen och sen tax-free. Alla var nöjda med dagen när vi kom fram, och det kändes lite tråkigt att behöva säga hej då till nya och gamla kompisar.

Mariehamn april16-2

Sanuk på boklansering

I september 2015 blev representanter för Sanuk inbjudna att delta i lanseringen av den nya boken ”Adopterad från annat land – om samarbetet med barnens ursprungsländer”. Den är utgiven av fyra medarbetare på Adoptionscentrum. I mitten på bilden syns en av bokens författare, Monica Lind, som i många år arbetade på Adoptionscentrum med bland annat Thailand. Sanuks representanter på bilden är Kajsa, Paul och Cecilia.
Läs mer om boken här (Länktips till boken)

IMG_1534

Songkran

Vi var på Östasiatiska museet på den årliga Songkran som anordnas av Salathai kultur förening.  Ifrån Sank kom Gustav, Bim, Cecilia och Sofia med familj. 2 andra Sanuk familjer var där också.

2015-04-11 13.37.18

Inleder regnperioden i södra delen av Thailand. Man firar nyåret den 13-15 april och enligt traditionen slänger man stora mängder vatten på varandra för att möta det nya året ren och lycklig. Songkran firas även i Burma, Laos och Kambodja.

Songkran firas överallt utomhus med att man sprutar vatten på allt och alla. Vänner och förbipasserande, samt bilar. Man slänger även vit färg (vatten blandat med talk, barnpuder). Det är en mycket stor fest men den har vissa regler. Är man nybörjare så bör man främst vara ute dagtid för på natten är det inte lika kul. Att bli målad vit betyder lycka, att få vatten på sig betyder att man blir ren till det nya året. Alltså är bådadera en vänlig gest.

Vattensprutandet är idag det tydligaste inslaget i firandet, men under nyårsfirandet är det många som också enligt traditionen besöker kloster för att be och ge mat åt munkar.

Vårträff 2015

O
Vi blev 47 personer, både vuxna, barn och ungdomar, som samlades i en trevlig kvarterslokal i södra Stockholm en kall lördag. Efter fika och tipspromenad blev det en presentation av hur man kan turista i Thailand på ett sätt som är mer hållbart för människor och miljö, och dessutom få se andra sidor av landet. Det var Chatupoom och Mayumi från den familjeägda resebyrån Erawan travel som berättade och visade bilder. Vi fick också chans att lära oss lite mer om thailändska bokstäver. Läraren Sawitree visade hur konsonanter och vokaler ska kombineras för att man ska kunna skriva sitt namn på thai. Därefter var det dags för Sanuks årsmöte, och den delvis nya styrelsen ser du nedan. Dagen avslutades med thaibuffé och prisutdelning för alla deltagare i tipspromenaden. Tack alla som deltog och gjorde det till en trevlig dag!

Sanuks styrelse 2015-2016
Kajsa Pärke, ordförande

Söka thailändskt medborgarskap

Allt började när jag kände att vägen till mina rötter korsade en annan väg. Thailändskt medborgarskap, min cirkel skulle vara helt sluten om jag fick bli thailändskmedborgare precis som resten av min familj.

Genom min vän/syster Ou hade jag redan fått hjälp med att leta efter mina rötter.

Det första Ou och jag gjorde var att ta reda på om jag fortfarande fanns kvar i Goverment Database dvs den thailändska bokföringen.

Det som fanns var mitt thailändska namn men utan de 13 siffrorna som varje Id kort består av förutom ditt namn, födelsedag, kort samt annan information.

Dokumenten som jag mailade ner till Thailand var:
Thailändska födelseattesten
Thailändska passet
Adoptionshandlingarna/registrering
Personintyg – bevis på namnändring

Dessa var de jag behövde för mitt ”case”. Och dessa papper och mitt svenska pass var dem jag tog med mig till min by/stad/samhälle som jag var född i eller registrerad i. För mig var det två olika. Ett där jag var född i och ett annat som jag bodde på ett barnhem. Turen var att jag fanns registrerad med mitt thai fulla thai namn fast med det svenska
Svenska efternamnet. De som stod i mitt thai pass. Min biologiska mamma hade
Registrerat mig på district office under min adoption.

Processen gick sedan vidare med Ou som hjälp. Hon skötte all konversation som skedde på thai hela tiden med myndigheterna. Turen var på vår sida, då vi fick en väldigt sträng och sympatisk tjänsteman. Det var också han som genomförde intervjuerna.

Mitt fall var det första någonsin som hade skett på kontoret i Yosothon. Tjänstemannen intervjuade mig, Ou, mina två mostrar och byhövdingen ifrån byn min familj kom ifrån i generationer. Det viktigaste där är att alla svarar så ärligt som möjligt och att allas svar är detsamma.

Husboken som jag skulle skrivas in i är jätte viktig. Där finns alla i familjen registrerade och inskrivna på samma adress/hus. Så jag bor nu i Yosothon, Thailand.

På dirstrict office i Yosothon var vi under två dagar.Vi hann igenom 5 intevjuer, en hel del pappers arbete. Alla fick skriva under med sina namn inklusive jag med mitt thai namn i thailändska tecken. Vi skrev bla under att vi styrker det som vi har sagt på bla intervjuerna.

Turen som jag nämnde förrut är att tjänstemannen hittade mig registrerad i deras databas. Min 16 åriga mamma var klok nog att registrera mig innan jag vart bortlämnad vilket i sin tur ändrades mitt efternamn till det svenska jag fick vid min adoption. Detta gjorde att hela processen gick snabbare och var mer trovärdig. Detta styrktes av mina vittnen.

Det som fattades efter 1 dagen var den sista underskriften och det sista steget med mitt thailändska Id kort. Så vi var tvungna att åka tillbaka de ca 50 mil tillbaka efter två veckor för att få till det sista.

Efter lite underskrifter och pappersarbete fick jag tillslut skriva under mina papper igen fast med mitt thai namn och mitt svenska efternamn, vilket var så svårt.

Jag fick ta kort och sedan skrev de ut mitt Id kort som kostade 10 bath.

Så nu är jag thai medborgare med allt som kommer till, jag är inskriven i husboken som Duangdown Sjolander och är singel och är registrerad I Byn Yosothon, Thailand.

Jag måste nu förnya detta var 6 år för att behålla det aktivt, jag kan också byta mitt felstavade namn och byta mitt efternamn till det thailändska. De hade stavat mitt namn i mitt thai pass, men pga av att det stod så var Id kortet tvunget att säga detsamma.

Jag kan också söka efter ett thai pass på thai ambassaden i Sverige, det jag behöver är mitt ID kort och kopior på min husbok.

Vid frågor maila sofiahedvall.sh@gmail.com