sanuk.nu

Aktuellt

Sanuk-medlem gör fotbollskarriär i Thailand

Sanuk-medlemmen Niran gör fotbollskarriär i Thailand

Fotbollsspelaren Niran Hansson från Stockholm är adopterad från Thailand. Han är 21 år och hans familj har länge varit medlemmar i Sanuk. Nu har han hört av sig till föreningen och berättat att han blivit uttagen till U23-landslaget i Thailand. Spännande! Hur gick det till?

 

Niran har hela livet älskat att spela fotboll. Han gick en fotbollsinriktning på Bromma gymnasium, och värvades sedan till stockholmslaget Brommapojkarna, som avancerade till Superettan. Efter ett par år fick han höra att det bland thailändska fotbollsklubbar fanns ett intresse för spelare med europeisk fotbollsbakgrund, vilka också hade förmånen att ha thailändskt medborgarskap. Anledningen är att det finns en regel i thailändsk fotboll som tillåter högst fyra utländska spelare i varje lag.

Genom sin agent fick Niran kontraktsförslag från olika klubbar och valde i januari att skriva på för en klubb i thailändska Premier League och blev därmed heltidsproffs. Nu spelar han i klubben Police Tero Sassana i thailändska högsta ligan. Efter ett halvår i Thailand har Niran nu fått äran att bli kallad till att representera det thailändska U23-landslaget.

Hur var det att flytta till Thailand? Vad var roligt, jobbigt?
När jag flyttade gick det väldigt fort. Jag hade redan haft kontakt med en del klubbar i Thailand men när det väl blev konkret gick det på bara några dagar.

Det roligaste var nog att jag skulle få chansen att åka på mitt livs äventyr och bli fotbollsproffs på riktigt. För mig har fotbollen alltid varit prio ett men att sen få göra det jag älskar i landet jag är född i och uppleva kulturen och människorna är helt fantastiskt. Jag får se nya saker varje dag och man slutar aldrig förvånas över hur annorlunda man ser på olika saker tex tro och seder.

Det jobbigaste med att flytta har självklart varit att lämna tryggheten med familj och vänner på andra sidan jorden och flytta till en helt ny stad i ett annat land. Jag hade turen att hamna i Bangkok som är väldigt svensk- och farang- (utlännings-)vänligt med många engelsktalande och enkla förbindelser.

Angående avstånden kan jag nu såhär i efterhand tänka att det bara är en 10 timmars resa hem vilket inte är så mycket mer än vad det tar att hoppa in i bilen i Stockholm och ta sig ner till Skåne. Jag har även haft turen att vara så privilegierad att jag kunnat flyga hem flera gånger och även kunnat flyga ner min flickvän och mina vänner hit ett antal gånger.

Hur blev du mottagen i laget? Jag har hört att det kan vara tufft att komma in utifrån.
Jag blev mottagen på ett jättebra sätt av klubbens ägare, tränare och spelare. Självklart måste man bevisa sin förmåga för att bli accepterad, men så fort det stod klart att jag skulle vara en viktig del av laget så var det enklare att känna sig bekväm och jag tror att det blev mer naturligt för laget att acceptera en.

Jag umgås mest med de fyra utlänningarna vi har i laget då vi alla kan prata engelska, men jag försöker kommunicera med thaispelarna också även om det är på en väldigt enkel nivå av thailändska.

Det man ska veta med Thailand och thailändsk fotboll är att det finns en tydlig hierarki där man visar stor respekt förde äldre och här är det en balansgång. Fotbollen här förändras och vi som har en utländsk (brittisk) tränare spelar med de bästa spelarna medan man i många lag väljer att spela med sina äldsta spelare för det är så man gjort tidigare. Detta har i vårt lag gjort att de äldre kanske kan vara missnöjda och man kan räkna med att få ta lite mer skit än man förtjänar som ung spelare. Med det sagt så vill jag trycka på hur fantastiskt trevliga alla är utanför planen och jag tror att det är något vi som adopterade/leukrunger (halvthai) kan vara otroligt glada och stolta över. Runt om i världen så ses thailändska folket som ett väldigt öppet, artigt och godhjärtat folk.

Kunde du prata lite innan du åkte?
Innan jag kom pratade jag noll thai om man bortser från de klassiska turistfraserna. När jag tänker tillbaka på möjligheten att få hemspråk i grundskolan så har jag delade känslor. Å ena sidan kan jag känna att det hade varit mycket enklare om jag gått på det och idag hade jag haft jättestor nytta av det. Å andra sidan så var det viktigare för mig att vara ute på fritids med mina kompisar och spela fotboll, innebandy eller någon lek på skolgården. Jag tror att jag som den lilla duracellkaninen jag var mådde bättre av att få vara ute och röra på mig, så jag är tacksam över att mina föräldrar lät mig välja fritt och inte satte någon press på mig där.

Vad vill du säga till dem som funderar på att flytta till Thailand?
För dem som funderar på att flytta hem till detta fantastiska land och arbeta och bo här kan jag bara säga att får ni chansen så ta den. Vi i Sverige är så lyckligt lottade att det finns alltid möjligheten att komma hem och fortsätta sitt liv hemma. Jag hade egentligen inga förväntningar när jag kom hit men jag ångrar mig inte en sekund att jag vågade ta steget och flytta hit.

Hur ser du på din framtid nu?
Jag vill representera mitt födelseland på landslagsnivå och det är något jag strävar efter varje dag, och nu när jag kommit med i U23 är jag inte långt ifrån.

Lycka till önskar Sanuk!

Intervjuad av Kajsa Pärke september 2017

Välkommen till Sanuks vårträff

Lördag 18 mars 2017, kl 14-19 Hässelby gård i Stockholm

Program

I år får vi lära oss mer om traditionell thailändsk musik. Musikern Kittayos spelar och berättar om olika thailändska instrument. Vår medlem Gustav kommer också för att berätta om sin Söka-rötter-resa till Thailand.
Vi presenterar välgörenhetsprojektet A helping hand Thailand som startats av en svensk. Det finns som vanligt möjlighet att köpa fina armband för att stödja Sanuk. Därefter blir det årsmöte och parallellt ordnar vi film för barnen eller vid fint väder kan de leka på skolgården – ta med både inneskor och utekläder. Som vanligt blir det fika när ni kommer och en tipspromenad med priser. Vi avslutar med en gemensam thailändsk middag ca kl 17.30

Årsmöte

Föreningens medlemmar håller årsmöte kl 16.30. Årsmöteshandlingar delas ut på plats. Motioner till årsmötet ska ha inkommit senast 14 dagar före mötet. Välkommen att diskutera föreningens aktiviteter.

Anmälan

Anmäl er helst senast 14 mars till info@sanuk.nu . Ange eventuella allergier. Deltagaravgift 100 kr per vuxen, betalas kontant eller med swish på plats.

Barn och ungdomar upp till 18 år gratis.

Lokal

Hässelbygårdsskolan i västra Stockholm. Loviselundsvägen 10-16, 6-årspaviljongen. T-bana till Hässelby gård och därefter
3 minuters promenad.

Frågor

Mejla: info@sanuk.nu Ring: Cecilia 070-813 73 25 eller Kajsa 076-122 10 83

Sanuks Sommarträff på Gröna Lund 2016

2 juli 2016
Det blev i år också! Vilda musen fick inleda besöket! Kul att träffas, det var sex barn och ungdomar mellan 2 och 16 år som träffades, barnen åkte på sina åkband och vi vuxna väntade och pratade. Vi åt sen lunch/ fikade bakom lilla scenen, kändes bra då vi visste att där var det lite lugnare. Fick sålt 8 armband! De armband jag säljer till förmån för Sanuk via Mia som gör säljer dem till förmån för Back to the Roots Thailand Charity. Säljer dem för 100kr och Sanuk får 25 kr då. Sen blev bankomaten flitigt använd! Kul, både mamman Bibbi och Eskil – Sanuks kassör köpte till andra utanför själva Sanuk. Yngst på träffen var Eskils son Max som blivit ett riktigt charmtroll som tar världen med storm och äldst Kajsas, Sanuks ordförandes mamma Anita, charmig hon med! Träffen blev lång och avslutades med båtfärd in mot staden mitt i natten. En lyckad träff!

Ps Om någon är intresserad av att köpa armband kan ni maila mig ska jag försöka sända bild på det jag har. Har sagt till om mer och det verkar som jag ska få fler armband! Kan sända mot porto! Min mail; ceciliae23@gmail.com

Kryssning till Marieham april 2016

Årets vårträff med Sanuk blev en heldag med båtresa och äventyrsbad i Mariehamn. Vi var sex familjer som klivit upp i ottan för att ta bussen till Viking Line i Kapellskär. Där blev vi belönade med en fin brunch-buffé på båten och innan vi var framme hann vi med föreningens årsmöte också. I Mariehamn tog vi en lugn promenad till den lilla stadens simhall Mariebad, där det finns ett mysigt äventyrsbad. Trots att vattenrutchbanan var tillfälligt stängd och det var stränga regler för badbyxor (inte shorts!) så hade alla kul och det var inte lätt att få upp barnen ur vattnet. På promenaden tillbaka fick vi strålande sol, men vi var rätt trötta när vi klev på båten igen (några somnade i sina vagnar). Där blev det buffé igen och sen tax-free. Alla var nöjda med dagen när vi kom fram, och det kändes lite tråkigt att behöva säga hej då till nya och gamla kompisar.

Mariehamn april16-2

Sanuk på boklansering

I september 2015 blev representanter för Sanuk inbjudna att delta i lanseringen av den nya boken ”Adopterad från annat land – om samarbetet med barnens ursprungsländer”. Den är utgiven av fyra medarbetare på Adoptionscentrum. I mitten på bilden syns en av bokens författare, Monica Lind, som i många år arbetade på Adoptionscentrum med bland annat Thailand. Sanuks representanter på bilden är Kajsa, Paul och Cecilia.
Läs mer om boken här (Länktips till boken)

IMG_1534

Songkran

Vi var på Östasiatiska museet på den årliga Songkran som anordnas av Salathai kultur förening.  Ifrån Sank kom Gustav, Bim, Cecilia och Sofia med familj. 2 andra Sanuk familjer var där också.

2015-04-11 13.37.18

Inleder regnperioden i södra delen av Thailand. Man firar nyåret den 13-15 april och enligt traditionen slänger man stora mängder vatten på varandra för att möta det nya året ren och lycklig. Songkran firas även i Burma, Laos och Kambodja.

Songkran firas överallt utomhus med att man sprutar vatten på allt och alla. Vänner och förbipasserande, samt bilar. Man slänger även vit färg (vatten blandat med talk, barnpuder). Det är en mycket stor fest men den har vissa regler. Är man nybörjare så bör man främst vara ute dagtid för på natten är det inte lika kul. Att bli målad vit betyder lycka, att få vatten på sig betyder att man blir ren till det nya året. Alltså är bådadera en vänlig gest.

Vattensprutandet är idag det tydligaste inslaget i firandet, men under nyårsfirandet är det många som också enligt traditionen besöker kloster för att be och ge mat åt munkar.

Vårträff 2015

O
Vi blev 47 personer, både vuxna, barn och ungdomar, som samlades i en trevlig kvarterslokal i södra Stockholm en kall lördag. Efter fika och tipspromenad blev det en presentation av hur man kan turista i Thailand på ett sätt som är mer hållbart för människor och miljö, och dessutom få se andra sidor av landet. Det var Chatupoom och Mayumi från den familjeägda resebyrån Erawan travel som berättade och visade bilder. Vi fick också chans att lära oss lite mer om thailändska bokstäver. Läraren Sawitree visade hur konsonanter och vokaler ska kombineras för att man ska kunna skriva sitt namn på thai. Därefter var det dags för Sanuks årsmöte, och den delvis nya styrelsen ser du nedan. Dagen avslutades med thaibuffé och prisutdelning för alla deltagare i tipspromenaden. Tack alla som deltog och gjorde det till en trevlig dag!

Sanuks styrelse 2015-2016
Kajsa Pärke, ordförande